Всяка жена, която е страдала от предменструален синдром /ПМС/ е наясно

...
Всяка жена, която е страдала от предменструален синдром /ПМС/ е наясно
Коментари Харесай

Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство

Всяка жена, която е страдала от предменструален синдром /ПМС/ е наясно с това в какъв брой огромна степен той може да повлияе върху качеството на живота. От този синдром страдат доста дами, като при някои неприятните признаци са по-силно изразени. Най-често те са физически – болежка и тежест в гърдите или кръста, отичане, задържане на вода, болежка в главата, мигрена и други, и прочувствени, измежду които неспокойствие, горест, яд, тревога и още доста.

От няколко години се заприказва и за предменструално дисфорично разстройство /ПМДР/, което съставлява по-тежка форма на предменструалния синдром /ПМС/. 

През 2019 година Световната здравна организация /СЗО/ реши да добави предменструалното дисфорично разстройство към Международната подредба на заболяванията. Новата подредба влезе в действие от началото на 2022 година. В нея Предменструалното дисфорично разстройство се причислява към гинекологичните болести и може да се преглежда като тежка форма на предмендструалния признак (ПМС).

В описанието на това разстройство се споделя – по време на множеството менструални цикли през последната година се следят признаци, свързани с настроението (депресивно въодушевление, раздразнителност), соматични признаци (летаргия, болки в ставите, преяждане) или когнитивни признаци (трудности в концентрацията, забравяне), които стартират няколко дни преди началото на менструацията, а усъвършенстване се регистрира в границите на няколко дни след началото на менструацията. Тези признаци се смекчават до най-малко или отсъстват напълно в границите на първата седмица след началото на менструацията. Времевата връзка на признаците с лутеалната и менструалната фаза на цикъла би трябвало да се удостовери посредством дневник на признаците за най-малко два симптоматични менструални цикъла. За да се приказва за ПМДР признаците би трябвало да са задоволително тежки, с цел да причинят забележителен дистрес или доста утежняване на персоналното, фамилното, общественото, просветителното, професионалното или други значими сфери от живота и не съставляват обостряне на психологично разстройство. Така ПМДР бива разказано в класификацията на заболяванията на СЗО.

Повече за признака се споделя и в формалния уебсайт на Службата за женско здраве към Министерството на здравеопазването на Съединени американски щати. За момента в уеб страниците на формалните български институции липсва информация за предменструално дисфорично разстройство.

ПМДР предизвиква мощна нервност, меланхолия или тревога седмица или две преди началото на менструацията. Симптомите нормално отшумяват два до три дни след началото на менструацията.  

Симптомите на ПМДР включват:

Раздразнителност/гняв, които се отразяват върху други хора  Чувство на напрежение или тревога Паник офанзиви Чувство на горест или обезсърчение, даже самоубийствени мисли Промени в настроението и постоянно плачене Липса на интерес към ежедневните действия и взаимоотношения Проблеми с мисленето и фокусирането Умора и липса на сила Желание за храна или преяждане Проблеми със съня Чувство за липса на надзор Физически признаци: конвулсии, отичане на корема, сензитивност на гърдите, главоболия, болки в ставите или мускулите.

Към момента няма изясненост какво предизвиква Постановление на Министерски съвет или ПМДР. Счита се, че е допустимо хормоналните промени по време на менструалния цикъл да играят роля. Нивата на серотонина се трансформират по време на менструалния цикъл, като някои дами може да са по-чувствителни към тези промени.

В уеб страницата на американската работа за женско здраве е разказано и по какъв начин се слага диагнозата за предменструално дисфорично разстройство. Провежда се диалог с доктор и е належащо да се води календар или дневник на признаците, посредством който да помогне на лекаря в слагането на диагнозата. Необходимо е да са налични пет или повече признака на ПМДР, в това число един, който да е обвързван с настроението, с цел да бъде сложена такава диагноза.

Лечението на това разстройство може да включва разнообразни антидепресанти, противозачатъчни (в Съединени американски щати има утвърдено противозачатъчно хапче за лекуване на ПМДР), болкоуспокояващи и други. При всички случаи обаче лекуването би трябвало наложително да бъде назначено от доктор, който следи положението на пациентката си.

Американската работа за женско здраве предлага и разнообразни техники за облекчение на някои от признаците на ПМДР:

Релаксация Прекарване на време в приятни действия Консумиране на здравословна храна Намаляване на солените и сладките храни Физическа интензивност

От Службата припомнят, че при някои дами признаците могат да бъдат застрашаващи и молят при мисли за самонараняване да се потърси незабавна помощ.

Източник: СЗО/11 ревизия на Международната подредба на болестите; Служба за женско здраве към Министерството на здравеопазването на САЩ
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР